Else Flim was in de jaren ’70 programmamaker Drama, Kunst- en Jeugdzaken ( Ncrv-Televisie). Zij produceerde o.a. Swiebertje, Orimoa, Pommetje Horlepiep, single plays zoals Ivanov, Andersen in Amsterdam, een internationale film over de schilder George Hendrik Breitner, documentaires over schrijvers en dichters en een maandelijks boekenprogramma. Ze studeerde parttime aan de Sociale Academie Amsterdam waar ze in 1982 de Bachelor Sociaal Cultureel Werk behaalde.

Na haar werk als eindredacteur/regisseur informatieve/educatieve radioprogramma’s debuteerde Flim in 1985 als romanschrijver bij uitgeverij Bert Bakker en werd lid van de Vereniging van Letterkundigen (VvL), later de Vereniging van Schrijvers en Vertalers (VSenV). Zij schreef vervolgens korte verhalen, gedichten, romans, kinderboeken en jeugdromans. Een belangrijk thema in haar werk is WO II (o.a. de razzia van Putten) en de emotionele verwerking van een oorlogstrauma.

Voor de vakbond van schrijvers verrichtte zij ruim 20 jaren bestuurswerkzaamheden, waaronder 16 jaren, tot september 2013, als bestuurslid/ secretaris van het Sociaal Fonds Letterkundigen. Dit fonds biedt hulp aan schrijvers die door een calamiteit in financiële nood verkeren. Else Flim is lid van de secties Proza en Jeugdboeken van de Auteursbond, sinds 2017 de nieuwe naam voor de VSenV.

Aan de Universiteit van Utrecht volgde ze de Masterstudie Film- en Televisiedramaturgie/Creative Development. Ze specialiseerde zich in scenario en dramaturgie voor animatiefilms. Voor haar afstudeerthesis (2006) deed zij onderzoek naar communicatieproblemen tijdens het creatieve maakproces. De titel luidt: Dramaturg en Scenarioschrijver: Een haat-liefdeverhouding of partners in woord en beeld? Ze ontwikkelde een communicatiemodel en een samenwerkingsconvenant (10 regels), dat behulpzaam kan zijn bij het voorkomen of verminderen van conflictsituaties tussen de makers van een creatief product. Het convenant werd op 15 november 2007 in het Binger Filmlab in ontvangst genomen door Brigitte Baake, namens Vedra (Vereniging van Dramaturgen), en Ger Beukenkamp, namens het Netwerk Scenarioschrijvers.

Ze was als dramaturg betrokken bij The Making of NOS Jeugdjournaal, 9 korte films die samen één film vormen (2008), idee en regie Jeske Souverein en Tanja Kok. Samen met jonge animatoren schreef ze scenario’s voor animatiefilms en ze begeleidde afstudeerscripties/films. Else Flim werd gevraagd als gastdocent Dramaturgie aan de Universiteit van Utrecht. In 2012 verscheen een heruitgave met toegevoegde hoofdstukken van de jeugdroman Putten Niet zomaar een dorp en in 2013 de Duitse samenvatting Putten, ein Dorf wie kein anderes.

Voor de theaterproductie Dickens in het licht van de toverlantaarn vertaalt ze sinds 2011 de originele teksten van Charles Dickens waarbij ze i.v.m. beschikbare toverlantaarnplaten combinaties maakt van de originele Engelse teksten en Dickens’ Public Readings. Bij het gevarieerde repertoire van de lezingen/vertolkingen, in de vorm van solotoneel, die Charles Dickens van 1853 tot 1870 gaf maakt ze tekst- en toneelbewerkingen. Else mengt haar eigen regieaanwijzingen met de door recensenten van toen, zoals o.a. Kate Field en Charles Kent, beschreven toneeluitingen van Charles Dickens zélf. Ze schrijft de inleidingen bij de lezingen, waarmee informatie wordt geboden over boek of verhaal. Deze korte verbindende teksten geven het publiek ook enig inzicht in zijn leven en zijn meningen. Gestimuleerd door de bekende Laterna Magica-deskundige en lantaarnist Annet Duller leerde Else de toverlantaarn te bedienen. Ze regisseert de voorstellingen in haar eigen Dickenstheater Laren en vertoont bij de verhalen glasplaten uit de Victoriaanse tijd. Historisch researcher en Dickens-acteur Aad Kok laat het publiek in de vorm van solotoneel beleven op welke manier Charles Dickens voordroeg uit eigen werk.Het Dickenstheater Laren won in oktober 2016 de Research Award van The Magic Lantern Society USA&Canada voor hun optredens, lecture and performance, op de internationale conventie in New Orleans. www.dickenstheater.nl

Het Dickenstheater biedt ook voorstellingen aan in het Engels, bijvoorbeeld voor expats. Aad Kok en Else Flim geven samen lezingen over o.a. de pré-cinema periode, leven en werk van Dickens en Charles Dickens en The Magic Lantern en de combinatie in het Dickenstheater Laren.

In 2016 verscheen bij Uitgeverij International Theatre&Film Books het vakboek Take 2, Effectieve communicatie in het maakproces van televisiedrama en film. Ze schetst kort de historische achtergrond van dramaturgie, de ontwikkeling van dramaturgie voor televisiedrama in Nederland, maar de meeste aandacht is gericht op de (soms problematische) samenwerking tussen scenarioschrijver en dramaturg/script editor/creative producer. Take 2 biedt ook een communicatiemodel, een convenant en een overzicht van de gewenste houding tijdens het geven en ontvangen van kritiek. De eerste exemplaren werden in ontvangst genomen door dramaturg Gemma Derksen en scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm.

Else Flim schreef voor de boekpublicatie van de Stichting Memorial Damslachtoffers 7 mei 1945 het verhaal In het hart van de stad. Het gaat over de oud-verzetsman Aad Oosterbeek die, als commandant van de verzetsgroep van De Nederlandsche Bank, de beschieting door de Duitse Kriegsmarine op de feestende menigte op de Dam op 7 mei 1945 beleefde. De Stichting heeft jarenlang intensief onderzoek verricht naar het aantal slachtoffers en hun identiteit. Burgemeester Eberhard van der Laan onthulde op 7 mei 2016 een monument voor deze slachtoffers. In maart 2017 verscheen het boek Drama op de Dam waaraan ook Ad van Liempt en Annemarie de Wildt bijdragen leverden. Met een voorwoord van burgemeester Van der Laan. Dit bijzondere boek met veel uniek beeldmateriaal is te koop via de boekhandel of de Stichting Memorial boekbestelling@7mei1945.nl

In 2018 vertaalde ze voor haar Dickenstheater Laren The Bloomsbury Christening uit Sketches by Boz, een verhaal dat de 21-jarige Charles Dickens onder het pseudoniem Boz schreef toen hij journalist was voor The Morning Chronicle. Else Flim maakte ook de toneelbewerking en onder haar regie vond de première van Een Peetvader in Bloomsbury plaats in november.

In 2019 opende het theaterseizoen met speciale voorstellingen: De Zwerftocht van Little Nell. Flim vertaalde en bewerkte Dickens' bestseller The Old Curiosity Shop/The wanderings of Little Nell, een roman van 715 pagina's. De première, in drie delen van elk een uur en met twee pauzes, vond plaats op 10 november. Charles Dickens-acteur en historisch researcher Aad Kok was erin geslaagd bijzondere glasplaten bij dit verhaal te vinden. Als lantaarnist vertoonde Else tijdens zijn optreden ruim 150 glasplaten via de toverlantaarn.

Tijdens de lockdown van de Covid-pandemie pandemie kon het Dickenstheater Laren in 2020 helaas geen voorstellingen geven, maar Else werkte door aan de vertaling en toneelbewerking van Dickens' eindejaarsverhaal: The Cricket on the Hearth. De premre De Krekel bij het haardvuur vond plaats in november 2021. In iedere decembermaand gaat alle aandacht in het Dickenstheater natuurlijk naar A Christmas Carol.

In voorbereiding van de donatie van haar schrijversarchief is in 2021 een portret van Else Flim opgenomen in de Nationale Schrijversgalerij van het Literatuurmuseum in Den Haag https://literatuurmuseum.nl/schrijversgalerij/schrijvers/else-flim/else-flim

In 2021 redigeerde Else samen met Aad Kok een van haar boeken over WOII voor uitgave in de USA. Naast de redactie van de Engelse tekst schreven zij ook verklaringen van Duitse termen en toevoegingen, die voor de Amerikaanse lezer de oorlogssituaties in Nederland verduidelijkten. In september 2021 is Something You Never Forget... verschenen.

In maart 2022 vierde het Dickenstheater tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen het 10-jarig bestaan met de gebruikelijke Verkiezingsvoorstellingen Verkiezingskoorts (Eatanswill Election) uit The Pickwick Papers.
In 10 jaar tijd bezochten drie Larense burgemeesters deze speciale voorstelling. In 2022 sprak burgemeester Nanning Mol het openingswoord over de rol van een burgemeester in verkiezingstijd en zijn liefde voor de Victoriaanse literatuur.

Het Dickenstheater Laren presenteerde in April 2022 in Birmingham voor The Magic Lantern Society UK, een gezelschap van pré-cinema wetenschappers en performers, de resultaten van een jarenlang onderzoek naar de invloed van de toverlantaarn (The Magic Lantern) in de werken van Charles Dickens. Aad Kok en Else Flim konden met hun onderzoek Charles Dickens and the Magic Lantern in his works and the combination in the Dutch Dickens Theatre de liefde van Dickens voor de toverlantaarn aantonen en het feit dat dit medium zijn manier van kijken en schrijven heeft beïnvloed.

Ook trad het Dickenstheater op in het theater van het Birmingham- and Midland Institute, waarvoor Charles Dickens in 1853 met zijn eerste readings geld inzamelde. Else bracht in haar welkomstwoord het publiek terug naar het jaar 1869 en bediende de Magic Lantern. Charles Dickens-acteur Aad Kok gaf, volgens de Engelse recensie, een indrukwekkende lezing van, het "hilarious, but near tragic" verhaal: The Skating Experiences uit The Pickwick Papers.

Het artikel dat Flim en Kok schreven over de resultaten van het onderzoek, het ontstaan van het Dickenstheater Laren, hun collectie glasplaten en de programmering werd in Engeland in twee delen gepubliceerd in het tijdschrift The Magic Lantern.

Tijdens de voorstellingen in Laren werden in november en december 2022 de volgende stukken, in de vertaling en toneelbewerking van Else Flim, gespeeld: Meneer Bumble’s Aanzoek (Mr. Bumble’s Courtship) uit Oliver Twist, Op Jacht (The Shooting Experiences) uit The Pickwick Papers, Op weg naar Gretna Green (The Boots at the Holly-Tree Inn) en natuurlijk Scrooge, een kerstverhaal (A Christmas Carol).

 

In 2023 vertaalde en bewerkte Else Een verhaal over échte liefde (A tale of true love) uit The Pickwick Papers . Première 26 november 2023, in combinatie met Dickens’ verhaal Dokter Marigold (Doctor Marigold’s Prescriptions).